178 | Kč |
Vital formula shake černý rybíz 500gMultivitaminy, multiminerály a ostatní |
||||||||||||
|
||||||||||||
ukázat dárky
Dárky a počet kusů si následně vyberete až po vložení produktu do košíku.
Přehled volitelných dárků: v hodnotě 169 Kč koupíte za 109 Kč
v hodnotě 289 Kč koupíte za 229 Kč
v hodnotě 149 Kč koupíte za 109 Kč
v hodnotě 399 Kč koupíte za 299 Kč
v hodnotě 169 Kč koupíte za 109 Kč
v hodnotě 35 Kč ZDARMA
v hodnotě 69 Kč ZDARMA
v hodnotě 35 Kč ZDARMA
v hodnotě 39 Kč ZDARMA
v hodnotě 39 Kč ZDARMA
v hodnotě 65 Kč ZDARMA
v hodnotě 599 Kč koupíte za 459 Kč
|
||||||||||||
Chci ještě lepší cenu
|
Další informace k produktu Vital formula shake černý rybíz 500g
Optimální koktejl s příchutí rybízu plný vitamínů a minerálních látek jako vhodný pomocník do diety.
Vzhledem k tomu, že denní příjem kalorií je během diety snížen, vstřebávání určitých základních živin se stává obtížnější. Vital Formula Shake poskytuje rozumně nakombinovaný výběr ingrediencí pro dobrý start do dne. Tím je zajištěno optimální zásobení těla.
Obsahuje:
- Vitamín A, B1, B2, B6, B12, C, E, K, biotin, kyselina listová, niacin a kyselina pantotenová
- Vápník, chrom, železo, jód, draslík, měď, hořčík, mangan, molybden, sodík, fosfor, selen a zinek
- Přispívají k normálnímu metabolismu železa: vitamíny A a B2.
- Přispívají k normální funkci imunitního systému: vitamíny A, B6, B12, C, kyselina listová a selen.
- Přispívají ke snížení únavy a vyčerpání: vitamíny B2, B6, B12, C, kyselina listová, niacin a kyselina pantotenová, dále železo a hořčík.
- Přispívají k normální činnosti svalů: vápník, draslík a hořčík.
- Přispívají k normální syntéze bílkovin: hořčík a zinek.
- Přispívají k normálnímu metabolismu makroživin: chróm a zinek.
- Přispívají k normální činnosti nervové soustavy: vitamíny B1, B2, B6, B12, C, biotin a niacin, dále draslík, měď, hořčík a jód.
- Vitamin B1 přispívá k normální činnosti srdce.
- Měď přispívá k normálnímu transportu železa v těle.
- Molybden přispívá k normálnímu metabolismu aminokyselin obsahujících síru.
- Zinek přispívá k normálnímu metabolismu mastných kyselin a normálnímu metabolismu sacharidů.
Shake je také optimalizován s dýňovými semínky a proteinem z lupiny. Tyto dva zdroje bílkovin mají všech osm esenciálních aminokyselin.
Esenciální aminokyseliny si tělo nedokáže vyrobit samo a musí být dodávány potravou, takže produkt dobře přispívá k pokrytí denní potřeby. Navíc byly přidány neesenciální aminokyseliny prolin a glycin.
Prolin se mimo jiné podílí na tvorbě kolagenu, který hraje hlavní roli v pojivové tkáni a tím i ve stabilitě kostí. Aminokyselina glycin podporuje mimo jiné detoxikaci jater.
Dále byl přípravek doplněn o 3 probiotické bakteriální kultury Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium Lactis a Lactobacillus Casei a dietní vlákninu inulin, která slouží jako potrava pro bakterie.
SLOŽENÍ
Vital formula shake černý rybíz 500g
obsahuje: 22% prášek ze slupek psyllia, 12% inulin, L-prolin, okyselovač (kyselina citronová), fosforečnan draselný, L-lysin hydrochlorid, aroma (obsahuje laktózu), protein z dýňových semínek, 3 % prášek z plodů černého rybízu (koncentrát šťávy z černého rybízu, kukuřičný škrob), potravinářské barvivo (prášek z červené řepy), protein z lupiny, fosforečnan sodný, zahušťovadlo (guar guma), citrát vápenatý, uhličitan vápenatý, glycin, prášek z brusinkové šťávy (maltodextrin, koncentrát brusinkové šťávy), papain, bromelain, skořice, prášek z řas s 2,5 % astaxanthinu (Haematococcus pluvialis), citrát hořečnatý, oxid hořečnatý, prášek z řas (Fucus vesiculosus), kyselina L-askorbová, sladidlo (steviol glycoside), prášek z borůvek (prášek z borůvek, maltodextrin), prášek z papáje (maltodextrin, prášek z papáje), prášek z ananasové šťávy (maltodextrin, koncentrát ananasové šťávy, regulátor kyselosti: kyselina citronová), prášek z plodů šípku (prášek z plodů šípku, maltodextrin), shiitake extrakt, lucuma prášek, Lactobacillus acidophilus,Bifidobacterium Lactis, Lactobacillus Casei, extrakt z bambusu (min. 75 % oxidu křemičitého), citrát železitý, glukonát zinečnatý, mletý černý pepř, glukonát manganu, nikotinamid, D-pantothenát vápenatý, glukonát měďnatý, protispékavá látka (oxid křemičitý), DL- alfa tokoferylacetát, riboflavin, thiaminmononitrát, pyridoxin hydrochlorid, retinylacetát, pikolinát chromitý, kyselina pteroylmonoglutamová, molybdenan sodný, seleničitan sodný, D-biotin, fylochinon, kyanokobalamin.D-biotin, fylochinon, kyanokobalamin.D-biotin, fylochinon, kyanokobalamin.
DÁVKOVÁNÍ
Vital formula shake černý rybíz 500g
Upozornění pro alergiky: Alergeny jsou vyznačeny tučně ve složení produktu.
Upozornění na alergeny: Tento produkt může obsahovat stopy ořechů, arašídů, sezamu, vajec, lepku, korýšů, oříšků a zbytky skořápkových plodů.
ve 100 g | v 1 dávce 20 g | ||
---|---|---|---|
Energetická hodnota | 1040 kJ (12%*) | 208 kJ (2%*) | |
Energetická hodnota | 248 kCal (12%*) | 49,6 kCal (2%*) | |
Bílkoviny - proteiny | 22 g (44%*) | 4,4 g (9%*) |
Průměrné nutriční informace Bílkoviny - proteiny Z hlediska svalového objemu je pro nás nejdůležitější taková bílkovina, která je rychle vstřebatelná a má silný anabolický účinek. Velmi výstižnou odpovědí je poměr bílkovin v lidském mateřském mléce. Jinými slovy je to právě to, na čem jsme „odkojeni“ v období, kdy potřebujeme maximální růstový potenciál. Lidské mléko obsahuje syrovátkovou bílkovinu a kasein v poměru 4 / 1, tedy přesně naopak než je tomu v mléce kravském. Proto je pro nás nejdůležitější v objemovém tréninku právě syrovátková bílkovina, která se vyznačuje velmi rychlou „vstřebatelností“. Pro příklad - pokud přijmeme nalačno 30g syrovátkového proteinu, hladina aminokyselin v krvi dosáhne vrcholu již po jedné hodině a vrátí se na původní úroveň cca po dvou hodinách, to má svůj význam zejména po tréninku, kdy je kladen důraz na rychlý příjem lehce stravitelných bílkovin. Dalším faktorem je silný anabolický účinek syrovátkové bílkoviny, kdy uvedená dávka 30g zvýší až o 68% úroveň syntézy bílkovin. Doporučené formy pro svalový objem: Syrovátkový izolát, koncentrát, hydrolyzát, či jejich kombinace ( viz. níže – legenda ) Vícesložková bílkovina, v poměru syrovátková bílkovina / kasein, nebo vaječná bílkovina – 3 až 4 / 1 Večer před spaním je možné dávkovat kasein, nebo mléčný izolát DIETA, ZPEVNĚNÍ POSTAVY Pokud je Vašim cílem „shodit“ tuk a zpevnit postavu, je pro Vás naopak nejdůležitější bílkovina, která se vstřebává pomalu a zásobuje tak Vaše tělo potřebnými aminokyselinami po dobu tří až čtyř hodin. Právě kravské mléko má ideální poměr „pomalého“ kaseinu a syrovátky 4 / 1. Ideální formou je tedy v tomto případe mléčný izolát, či přímo kasein. Mléčný izolát nabízí kromě vysokého obsahu pro tělo nepostradatelných (esenciálních) aminokyselin, vysoký obsah bioaktivních peptidů (laktoferin, glykomakropeptidy), které mají pozitivní účinky na zdravotní stav a regeneraci. Kasein je nesporně v této kategorii králem, je znám pro svůj silný antikatabolický účinek: díky pomalému vstřebávání, velmi silně brání odbourávání bílkovin ze svalové hmoty, po dobu až 4 hodin. Nevýhodou kaseinu je těžší stravitelnost (sráží se žaludku během trávení do „zhluků“), proto se vyrábí ve formě vazby na minerál a to nejčastěji vápník, nebo draslík. Právě tyto formy usnadňují jeho stravitelnost a využití. V současné době přichází také na trh nová, revoluční forma micelárního kaseinu, která daný problém doslova eliminuje. Další vhodnou bílkovinou, zejména pro ženy, je sojová bílkovina, opět ve formě sojového izolátu. Sojová bílkovina je po Amaranthu druhá nejplnohodnotnější rostlinná bílkovina, která má deficit esenciální (pro tělo nepostradatelné) aminokyseliny L-methioninu. Mezi její hlavní pozitiva patří vysoký obsah flavonoidů, které mají silné antioxidační a antikancerogenní (protirakovinné) účinky. Často se v tomto případě používají vícesložkové proteinové produkty založené na kombinaci uvedených složek, které jsou případně obohaceny i o vaječný albumin, který je po kaseinu druhou „nejpomalejší“ bílkovinou z hlediska vstřebávání. Doporučené formy pro dietu, zpevnění postavy: Kaseinát vápenatý, micelární kasein Mléčný izolát Sojový izolát Kombinace uvedených složek Legenda - používané formy bílkovin dle čistoty: - Koncentrát: obsahuje 70 – 85 % bílkovin, zbytek tvoří nežádoucí balastní látky, u mléčných bílkovin např. laktóza. Jedná se o méně kvalitní formu bílkoviny - Izolát: obsahuje 90 – 98 % bílkovin. Jedná se o vysokokvalitní formu bílkovin. Poznámka: pokud se daná forma bílkoviny štěpí, vzniká hydrolyzát, pro který je charakteristický vysoký obsah volných, rychle vstřebatelných aminokyselin a jejich řetězců ve formě oligopeptidů a polypeptidů. Jak již bylo řečeno dříve, bílkoviny, neboli proteiny jsou opravdovým základem nejen posilovacího tréninku. Proteiny jsou totiž v organismu všudypřítomné. Jsou jak častou stavební jednotkou (základ svalů, kostí i vazů), tak především součást všech enzymů, to znamená látek hlídajících a usměrňujících veškeré metabolické pochody (ano, i ty související s posilováním). My se ale nyní nebudeme zabývat metabolismem jako takovým příliš do hloubky a spíš se podíváme na bílkoviny co do jejich příjmu a zhruba si přiblížíme jejich přeměny v organismu a úskalí v jejich požívání ... Proteiny nejsou ve své podstatě nic jiného než jen řetězec základních stavebních kamenů, a to sice aminokyselin. Takovýchto aminokyselin se v lidském těle vyskytuje 20 (v některých literaturách může být uvedeno 21). Tyto se dělí na neesenciální (tělo je dokáže vyrobit) a esenciální (obsahují některé řetězce, které tělo nedokáže připravit, a tudíž jsme odkázáni na jejich příjem v potravě). Je zajímavé, že pomocí pouhých 20 aminokyselin je možno poskládat nepřeberné množství proteinů jen jejich prostým přeskupením. Tomu se říká stavebnicový princip. |
Sacharidy - uhlohydráty | 14 g (5%*) | 2,8 g (1%*) |
Průměrné nutriční informace Sacharidy - uhlohydráty Organické látky obsažené v rostlinných a živočišných tkáních. Dělí se na jednoduché sacharidy, tj. na monosacharidy (glukosa, fruktosa), a na sacharidy složené, tj. oligosacharidy (disacharid sacharosa) a polysacharidy (škrob, celulosa). Sacharidy jsou vedle bílkovin a tuků nejdůležitější základní složkou výživy. |
z toho cukry | 5,8 g (6%*) | 1,16 g (1%*) |
Průměrné nutriční informace z toho cukry Cukry řadíme obecně mezi sacharidy. Jak již bylo v obecné kapitole o sacharidech řečeno, sacharidy dělíme dle složitosti do 3 základních skupiny: monosacharidy, oligosacharidy (disacharidy) a polysacharidy. Za cukry můžeme označit jednoduché monosacharidy (1 molekula cukerné jednotky) a disacharidy (2 molekuly cukerné jednotky). V laické veřejnosti je pojem „cukr“ užíván hlavně pro disacharid sacharózu (řepný či třtinový cukr), ačkoliv v oblasti nutričních hodnot (potravinářství) se do pojmu „cukry“, uvedených na etiketě, řadí veškeré jednoduché sacharidy v produktu obsažené. |
Tuky | 1 g (1%*) | 0,2 |
Průměrné nutriční informace Tuky Většina lidí zápasících s tukovými polštáři si říká, jaký by byl svět bez tuků skvělý. Omyl! Nejen, že by nebyl skvělý, ale byl by zhola nemožný. Sice nám způsobuje těžké chvíle před zrcadlem, ale ve své podstatě je pro život nepostradatelným. Tuky neboli lipidy jsou totiž nejen vydatným zdrojem a rezervoárem energie, ale podílí se také na stavbě biomembrán, jsou součástí stavby orgánových struktur, jsou výchozí látkou pro stavbu některých hormonů, žlučových kyselin aj., slouží jako tepelná a mechanická izolace (třeba ledvin) a také působí jako rozpouštědlo (především vitaminů A,D,E a K a jiných látek)... Na rozdíl o sacharidů je metabolismus tuků podstatně složitější. Zpracování začíná až ve dvanáctníku (první část tenkého střeva). Malé množství enzymů je sice již v žaludku, ale pro jejich úspěch je důležitá přítomnost žlučových kyselin, jejichž vývod ústí právě až do dvanáctníku. Žlučové kyseliny totiž působí jako emulgátory (tj. snižují povrchové napětí) tuků. To v praxi znamená že v podstatě rozbíjejí velké tukové shluky na malé a snadno zpracovatelné kapénky. Vlastním substrátem pro výrobu energie jsou pak vyšší mastné karboxylové kyseliny. Nepatrně jinak je tomu u kojenců, kteří mají mnohem větší aktivitu lipáz (enzymů štěpících tuky). Ti tedy mohou přijímat mnohem více tuků, ale za to hůře zpracovávají bílkoviny. Proto je důležité, aby pokud možno nepřecházeli předčasně na kravské mléko a zůstali na mléce mateřském. Totiž obsahuje hodně sacharidů a tuků a málo bílkovin. Ty navíc brzdí zpracování přijatého tuku. Tuky se samozřejmě jen okamžitě nespalují (jako je tomu třeba u jednoduchých sacharidů), ale také se ukládají. Ukládají se do speciálních buněk zvaných adipocyty. Při vysokém obsahu tuku nakonec jediná kapénka vyplní prakticky celý obsah buňky a naopak. Předpokládalo se, že množství a rozložení adipocytů po těle je dědičná záležitost (to znamená že rozložení a teoreticky i obsah tuku v těle by měl být geneticky daný). Ukládání tuku podporuje jednak zvýšený příjem především jednoduchých cukrů, jednak příjem živočišných tuků. Dobrou zprávou je, že se v současnosti věří, že jde o záležitost ovlivnitelnou, a to nejen v dětství, nýbrž i v dospělosti, což bylo dříve téměř nemyslitelné. Jinak i přeměna tukové tkáně oproti předpokladům je celkem svižná. Mluvím teď především o hnědém útrobním tuku. Podkožní tuk je totiž co do metabolismu podstatně méně aktivní. Dobrá zpráva je, že objem obou se dá snížit, a to v případě, kdy výdej energie převažuje nad příjmem (to znamená jednak dlouhotrvající výkony, jednak dlouhodobý půst). Mimo to se tuk ještě ukládá do svalů jako pohotovostní zásoba energie (jelikož zásoby glykogenu jsou malé a vydrží krátkou dobu). To ovšem funguje jen v případě, že mitochondrie (buněčné organely, které mají za úkol výrobu energie) mají k dispozici dostatek kyslíku a karnitinu (to je důležité především pro rýsovací dietu). Karnitin umíme dodat tělu uměle pomocí doplňků výživy podporujících odbourávání tuků. |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,5 g (3%*) | 0,1 |
Průměrné nutriční informace z toho nasycené mastné kyseliny nasycené mastné kyseliny (NMK neboli angl. SFA). Zmíněné nasycenosti mastných kyselin souvisí s dvojnými vazbami. Ty můžeme nalézt pouze u mononenasycených (jedna dvojná vazba v řetězci) a polynenasycených (dvě a více dvojných vazeb) mastných kyselin. Mastné kyseliny můžeme dále dělit mimo jiné také dle délky řetězce, respektive podle počtu atomů uhlíku. Mastné kyseliny s C4 – C10 Mastné kyseliny s nízkým počtem atomů uhlíku mají velmi dobrou vstřebatelnost, jelikož se skrze střevní stěnu dostávají prostou difúzí. Na rozdíl od vyšších mastných kyselin se z nich nevytvářejí tuky a přecházejí rovnou do jater, kde se za tvorby energie přeměňují na oxid uhličitý a vodu. [1] Mastné kyseliny s C12 – C16 Tyto mastné kyseliny působí v organismu spíše negativně, jelikož mají patrný vliv na hladinu cholesterolu (cholesterolémii), a to jak toho celkového, tak i na cholesterolové frakce typu LDL a HDL. Mastná kyselina laurová má negativní vliv na hladinu celkového cholesterolu a LDL cholesterolu. Toto zvýšení je způsobeno sníženým počtu LDL receptorů, které tak můžou navázat pouze omezené množství LDL frakce. Přebytečné molekuly LDL cholesterolu plavou v krvi a zvyšují tak riziko rozvinu aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob. Kyselina laurová dle výzkumů neovlivňuje frakci HDL cholesterolu, ale mohla by být jistým prekurzorem pro vznik omega-3 mastných kyselin, pokud jich nemá člověk ve stravě dostatek. Pro potvrzení této informace je ale potřeba dalších studií. Kyselina myristová má největší vliv na cholesterolémii. Zvyšuje jak hladinu LDL cholesterolu, tak i hladinu HDL cholesterolu. Posledním zástupcem této skupiny mastných kyselin je kyselina palmitová. Spolu s kyselinou stearovou se jedná o jednu z nejvíce zastoupených NMK ve výživě člověka. Co se týče cholesterolu, tak kys. palmitová zvyšuje hladinu obou frakcí, a tím i hladinu celkového cholesterolu. Dle některých zdrojů kyselina palmitová reguluje také hladinu některých hormonů, ovlivňuje imunitní funkce a zvyšuje inzulinovou rezistenci. Z tohoto důvodu by se měli diabetici vyhýbat potravinám bohatým na tuto mastnou kyselinu. Kyselina stearová Na rozdíl od ostatních nasycených MK, které jsou popsány výše, disponuje kyselina stearová odlišným chováním v organismu. Tato mastná kyselina s 18 atomy uhlíku má vítaný vliv na hladinu LDL cholesterolu, kterou dokáže mírně snižovat. HDL cholesterol v jejím případě zůstává nedotčený, ale vzhledem k tomu, že snižuje celkovou hladinu cholesterolu, považuje se její vliv za příznivý, protože zlepšuje poměr mezi LDL a HDL frakcí. Dále bylo prokázáno, že kys. stearová zvyšuje inzulinosenzitivitu. Příjem nasycených MK by měl být do 10 % z celkového denního energetického příjmu. Každá mastná kyselina se skládá z prvků uhlíku, vodíku a kyslíku. Z chemického hlediska jsou mastné kyseliny konkrétně karboxylové kyseliny s alifatickým uhlovodíkovým řetězcem. Nasycené mastné kyseliny Nasycené mastné kyseliny neobsahují dvojnou vazbu. Jejich obecnou chemickou stavbu můžeme vyjádřit takto: CH3 – (CH2)n – COOH |
Vláknina | 33 g | 6,6 g |
Průměrné nutriční informace Vláknina Skupina nestravitelných látek v rostlinných potravinách (celozrnném pečivu, ovesných vločkách, luštěninách, zelenině, ovoci). Mechanicky povzbuzuje správnou funkci střev, a podporuje tak zažívání, snižuje schopnost střeva vstřebávat škodlivé látky, tuky a cholesterol. |
Sůl | 1,5 g (25%*) | 0,3 |
ve 100 g | v 1 dávce 20 g | ||
---|---|---|---|
Vitamín A - retinol | 0,8 mg (100%*) | 0,16 |
Vitamíny a minerály Vitamín A - retinol Vitamín A je nezbytný pro dobrý zrak, podporuje růst, a správný vývoj buněk sliznic, kostí a je důležitý pro krvetvorbu. Vitamin A (neboli retinol či axeroftol) patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Má význam pro řadu funkcí v organismu, je důležitým růstovým faktorem, je nezbytný pro normální funkci zraku, sliznic a kůže, je důležitý také pro syntézu steroidních hormonů v těle. Jeho hlavní účinky spočívají v buněčné regulaci a při diferenciaci buněk v těle. Zajišťuje také funkční slizniční bariéru bránící vstupu infekce do organismu. Při jeho nedostatku dochází především ke změnám na oční sítnici a epiteliální tkáni. Používáme- aplikujeme při prevenci hypovitaminozy, při nedostatečné absorbci tohoto vitaminu z potravy a při jeho zvýšené potřebě v období růstu a těhotenství, při kožních změnách s charakteristickým rohovatěním pokožky, při lupénce, u akné, při šerosleposti a jiných očních nemocech a při urogenitálním onemocnění a onemocnění sliznic dutiny ústní. Nepodáváme při přecitlivělosti na vitamin A , chronického onemiocnění ledvin, u virového onemocnění jater, při chronickém alkoholismu, dále při stavech masivního předávkování vitaminem A, pokud jsou suché vlasy a projevují-li se nějaké znaky hrubé kůže. U těhotných žen je třeba vzít v úvahu i ostatní zdroje retinolu v potravě. Hrozí riziko zastavení růstu u dětí , boleesti hlavy, nevolnost, zvracení, loupající se kůže, změny na kostech,podráždění a další. Denní dávka pro doplnění vitaminu v těle by neměla překročit 10 000 m.j., doporučená denní dávka k léčbě výrazné hypovitaminózy je 30 000 až 50 000 m.j. pro dospělé. Po této dávce dochází k rychlému zlepšení funkčních změn. Krátkodobě lze použít při kožním onemocnění i vyšší dávky. Spolu s jinými vitaminy se vitamin A podává preventivně v denních dávkách kolem 3 000 m.j. Dávkování individuálně konzultovat s lékařem, opatrnosti při podávání je třeba u těhotných žen. U těhotných žen se nesmí překročit dávka 10 000 m.j. vitaminu A za den. Pozor na období těhotenství - vitamin A je možno předávkovat. U těhotných žen je nebezpečí vzniku vrozených vývojových vad plodu!!! Vyvarovat se vzniku akutní a zejména chronické otravy! Výskyt: - jako retinol v potravinách živočišného původu (např. olej z rybích jater, játra, mléko a mléčné výrobky) - jako 3,4-dihydroretinol (vitamin A2) v mořských rybách (např. žralok, platýz, makrela) - jako provitamin (karotenoidy) v zelenině a ovoci (např. mrkev, brokolice, melouny, salát, špenát, meruňky), ve střevech se mění na vitamin A pouze v množství potřebném pro tělo. Pozor u těhotných žen!!! Těhotným ženám se nedoporučuje užívat více než 2,4 mg retinolu denně (8000 I.U.), aby nedošlo k malformacím plodu. Rizikové skupiny: - novorozenci - mladé ženy - těhotné a kojící ženy - muži starší 65 let - při dlouhodobě váznoucí výživě, poruchách trávení nebo vstřebávání (např. regionální enteritida, Crohnova choroba, sprue), výhradně parenterální výživě, nemocech slinivky břišní, alkoholizmu , užívání některých léků (např. antibiotika, cholestyramin, glukokortikoidy, diuretika (zvyšují ztrátu zinku ledvinami), infekčních nemocech - nedostatek zinku, který je nezbytný pro metabolismus vitaminu A (prostřednictvím enzymu alkohol-dehydrogenázy je zinek přímo zapojen do procesu vidění; dále je nutný pro uvolňování vitaminu A z jater) |
Vitamín B1 - thiamin | 2,2 mg (200%*) | 0,44 |
Vitamíny a minerály Vitamín B1 - thiamin Vitamín B1 působí příznivě na nervový systém a proti únavě.Při velké fyzické námaze a při stresu potřeba vitamínu B1 stoupá. Thiamin se v lidském těle neukládá a jeho zásoba vydrží jen na 4-10 dní. Proto musí být stále přítomen v potravě. Vitamin B1 (thiamin, někdy zvaný také aneurin) je rozpustný ve vodě. Vyskytuje se v lidském organismu ve vázaných formách. Účastní se přeměny cukrů v organismu a je významný také při přeměně alfa-oxokyselin. Thiamin je pravidelnou složkou multivitaminových přípravků. Používá se jako ochrana před nedostatkem tohoto vitaminu v těle nebo při prokázaném nedostatku tohoto vitaminu, tj. při hypovitaminóze, která se projevuje únavou, často ztrátou chuti k jídlu, svalovou slabostí, závratěmi, bolestmi v kloubech, poruchami růstu, bolest hlavy,záněty nervů, zrychlením srdeční činnosti, poklesem krevního tlaku, psychickými a nervovými poruchami. Jako doplňkové léčivo se používá také při zánětech nervů projevujících se u alkoholiků a těhotných žen, při léčbě hnisavých zánětů vlasových míšků čili tzv. furunklů, při pásovém oparu, u roztroušené sklerózy a také při terapii léčivy, která potlačují střevní floru syntetizující vitaminy skupiny B.Nepodáváme při přecitlivělosti na thiamin.Pozor na alergické kožní rekce (senná rýma, kopřivka).Jeho vstřebávání snižuje například-současně podávaná antibiotika a nebo jiná chemoterapeutika.Denní potřeba je asi 1,5 mg u dospělých a udětí 0,25-1,5 mg.Pokud, ale doporučí tento vitamin lékař může se pohybovat až 25-100 mg. V těhotenství a při kojení není podávání zakázáno. Nejlepším zdrojem jsou brambory, droždí, fazole, obiloviny, vepřové maso, lískové oříšky, drůbež a ryby. |
Vitamín B2 - riboflavin | 2,8 mg (200%*) | 0,56 |
Vitamíny a minerály Vitamín B2 - riboflavin Riboflavin je důležitý pro dobrý stav kůže, očí, funkce srdce a dalších orgánů. Jelikož má významný vliv na metabolismus cukrů, tuků a aminokyselin, ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v organismu. Vitamin B2 neboli riboflavin patří do skupiny vitaminů rozpustných ve vodě. Je součástí řady enzymových systémů, podílí se téměř na všech oxidoredukčních procesech, které probíhají v buňkách. Používá se v kombinaci s jinými vitaminy skupiny B při nedostatku těchto vitaminů v těle, tj. v období jeho zvýšené spotřeby - růstu, puberty, zvýšené fyzické námaze, při rekonvalescenci, únavě, celkovém vyčerpání, při jednostranné dlouhotrvající nepřiměřené stravě, u pacientů s rychlým úbytkem na tělesné váze. Léčebně se používá také u zánětu jazyka, u kožního onemocnění charakteristického výtokem mazu, u rozsáhlých popálenin, u dlouhotrvajících horečnatých stavů, při zánětech ústních koutků a při rekonvalescenci po zánětlivých chorobách. Nepodáváme při stavech přecitlivělosti na riboflavin. Při použití vyšších dávek tohoto vitaminu může dojít ke svědění a k výskytu kvalitativně změněné citlivosti jedince, popř. ke žlutému zabarvení moče, které je způsobeno vylučováním nevyužitého vitaminu B2. Denní potřeba riboflavinu u člověka je 1,5-1,8 mg, vyšší potřeba je v období těhotenství, kojení a období růstu. Doporučovaná denní dávka při hypovitaminozách je 10-30 mg riboflavinu perorálně. Dětem od tří do 12 let denní dávka pouze do 10 mg. Dětem mladším 3 let by neměla být tato účinná látka aplikována. Dávkování bývá převážně individuální, konzultovat s lékařem! Zvýšené požadavky všech vitaminů jsou v období těhotenství a při kojení. O vhodnosti užívání směsí vitaminů je třeba se poradit s lékařem.Hlavními zdroji riboflavinu je pivovarské a pekařské droždí, mléko, vejce, kakao, tvaroh, vepřové, hovězí a telecí maso, ořechy, brambory, ryby. |
Vitamín B3 - niacin | 16,5 mg (103%*) | 3,3 mg (21%*) |
Vitamíny a minerály Vitamín B3 - niacin Niacin je nutný pro uvolňování energie z potravy. Kyselina nikotinová může být používána ke snižování hladiny cholesterolu v krvi. Niacin někdy nazývaný nikotinamid, bez něj v podstatě nemůže vůbec pracovat mozek. Napomáhá při likvidaci některých složek cholesterolu a tuků v těle. Denní doporučená dávka je 16 mg. Množství pro dospělé se toleruje maximálně do 35 mg/den. Větší množství potřebují těhotné a kojící ženy, a např. lidé s onemocněním ledvin. Při pití alkoholu a požívání většího množství sladkostí potřeba roste.Pozor na předávkování!!!Příznakem pak může být zarudlá kůže, pocity horka, zvýšení aktivity krve. Lehký nedostatek niacinu se projevuje mnoha nespecifickými symptomy, např.: nespavost, ztráta chuti k jídlu, váhový úbytek, bolestivost jazyka a sliznice ústní dutiny, bolesti břicha, atd. Zdroji niacinu jsou opět pivní droždí, játra, tuňák, sardinky, krocan, semena slunečnice, fazole a hrachu. Funkce: - je součástí důležitých koenzymů v metabolismu sacharidů, mastných kyselin a aminokyselin (NAD a NADP) - udržuje normální tělesný růst a přiměřenou zásobu energie - podporuje syntézu žlucových solí, nutných pro trávení tuku a vstrebávání živin rozpustných v tucích (vitaminy A, D, E a K) - reguluje syntézu hormonu (tyroxin, inzulin, rustový hormon) - působí hlavne v játrech, kuži, strevech a kostní dřeni podporuje metabolismus tuků a přispívá k útlumu tvorby cholesterolu a triglyceridů Příznaky nedostatků: - pelagra (kožní záněty, průjem, postižení sliznic, depresivní psychóza, demence) - vyčerpání - mírné kožní vyrážky - průjem, podráždění - bolest hlavy, příznaky imitující úžeh - ztráta chuti k jídlu, poruchy spánku |
Vitamín B5 - kyselina pantothenová | 9 mg (150%*) | 1,8 mg (30%*) |
Vitamíny a minerály Vitamín B5 - kyselina pantothenová Aktivní forma kyseliny pantothenové je koenzym A. Ten je v organismu nutný při metabolismu sacharidů a lipidů a při syntéze životně důležitých látek (aminokyselin, hormonů, hemoglobinu, acetylcholinu a mnoha dalších). Název kyseliny pantotenové, označované také jako vitamin B5, znamená „všude se nacházející“. Kyselina pantotenová je skutečně přítomna ve všech tělesných tkáních. Je totiž součástí velmi důležitého koenzymu A, který se zúčastňuje biologicky důležitých reakcí při metabolismu cukrů a tuků. Kromě toho je tento vitamin důležitý pro tvorbu mastných kyselin, steroidních látek, porfyrinů, vitaminů a aminokyselin v těle a je zodpovědný za metabolismus rychle se obnovujících buněk kůže a sliznic.Používá se při nedostatku vitaminu v těle, jako součást polyvitaminových přípravků slouží také k odstranění únavy, při předrážděnosti, při poruchách spánku. Lokálně se tento vitamin používá na urychlení hojení ran, při likvidaci zánětlivých procesů sliznice. Používá se k léčbě povrchových a mechanických poškozeních kůže bez infekčních ložisek. Při nedostatku tohoto vitaminu dochází k degeneraci nervů a svalů, proto slouží jako doplňkové léčivo při zánětech četných nervů, u svědivých kožních projevů, také u zánětů horních cest dýchacích, u zánětu dutiny ústní a hltanu - tedy všude tam, kde je nutné udržet funkci rychle se obnovujících buněk sliznic a kůže. Nepodáváme při přecitlivělosti na kyselinu pantothenovou, opatrnosti je třeba při léčbě streptomycinem. Denní potřeba pro člověka se odhaduje na 10-20 mg vzhledem k tomu, že lidský organismus přijímá značné množství vitaminu potravou. Současně s komplexem jiných vitaminů k harmonizaci organismu postačí denní dávka 10 mg, k terapeutickému použití se ústně mohou podávat násobně vyšší dávky až 100 mg i více dospělým a dětem starším 12 let, u dětí mladších se dávky snižují na 25-50 mg v závislosti na věku. Nejdříve, ale vždy konzulujeme s lékařem. Je obsažena především ve vejcích, rybách, mléku a mléčných výrobcích, cereáliích a celozrnném pečivu, zelenině, zejména košťálovinách (zelí, kapusta) i dalších potravinách, které jsou zdrojem B vitaminů. Velké dávky kyseliny pantotenové mohou způsobit průjem. |
Vitamín B6 - pyridoxin | 1,4 mg (100%*) | 0,28 |
Vitamíny a minerály Vitamín B6 - pyridoxin Větší množství vitamínu potřebují lidé, kteří mají velký přísun bílkovin (profesionální sportovci), ženy, které berou hormonální antikoncepci. Svalová fosforylasa váže 70-80% celkového množství vitamínu B6 v lidském těle. Vitamin B6, pyridoxin, se skládá ze tří forem - pyridoxinu, pyridoxalu a pyridoxaminu. Patří do skupiny ve vodě rozpustných vitaminů B a je nesmírně důležitý jako koenzym pro řadu metabolických (dekarboxylačních a transaminačních) přeměn v těle. Používá se jako prevence nedostatku vitaminu z potravy, při zvýšené potřebě vitaminu u těhotných a kojících žen, pak k léčbě sníženého množství pyridoxinu v těle, což se projevuje především zvýšenou nervosvalovou dráždivostí vedoucí u dětí až ke křečem, mazotokovými změnami kůže, záněty sliznice dutiny ústní. Účinná je jeho aplikace také při chudokrevnosti a při nervových obtížích. Jako doplňková látka se používá také při toxických projevech ozáření a při dlouhodobé terapii perorálními antikoncepčními přípravky, penicilaminem, isoniazidem a hydralazinem. Nepodáváme při přecitlivělosti na pyridoxin. Profylaktické podávání pyridoxinu se pohybuje do 5 mg denně, tato dávka je však snížena při použití směsi s jinými vitaminy a minerálními solemi do O,5-2 mg. Terapeutické dávkování bývá individuální. Obvyklá terapeutická perorální dávka 20 - 40 mg denně, u některých typů anémií se může dávka zvýšit až na 500 mg pyridoxinu/den. Při výskytu neobvyklých reakcí se poraďte s lékařem! Dávky v období těhotenství a při kojení také konzultovat s lékařem! Tak jako u ostatních vitamínů skupiny B, je důležitým zdrojem pyridoxinu droždí, brambory, fazole, vepřové maso, vejce, banán, zelí, mrkev, ořechy, kuřata a ryby. Příznaky nedostatku mohou být nervové poruchy, anémie (chudokrevnost), ztráta vlasů, porucha imunitního systému, růstu, svalů. Pozor rizikové skupiny!!! - cukrovka (diabetes mellitus) - kuřáci - nedostatek hořčíku - příjem B6 je většinou provázen nedostatkem i ostatních B vitaminů, ve věkové skupině 19 až 35 let a u osob zneužívajících alkohol - více vitaminu B6 je třeba při zvýšeném příjmu bílkovin (20 mg/g bílkoviny) a tuků ve stravě, v těhotenství, při kojení, chronické dialýze, v případě poruchy vstřebávání živin (malabsorpce), při chronickém užívání léků (např. antikoncepčních tabletek, izoniazidu, D-penicilaminu, kortizonu), při nespavosti a podrážděnosti. |
Vitamin B9 - kyselina listová - folacin | 0,21 mg (105%*) | 0,042 | |
Vitamín C | 380 mg (475%*) | 76 mg (95%*) |
Vitamíny a minerály Vitamín C Významný antioxidant. Zlepšuje odolnost organismus proti infekcím a nepříznivým zevním vlivům. Vitamin C neboli kyselina askorbová je látka lehce ve vodě rozpustná. Je důležitou antioxidační látkou pro lidské tělo a je součástí řady dějů při výměně látkové v organismu. Má význam při syntéze kolagenu v pojivové tkáni, při přeměně některých aminokyselin v játrech, při syntéze steroidů v nadledvinkách, ve stimulaci dějů, které probíhají v mozku a při skladování železa v těle. Člověk si nedovede kyselinu askorbovou v těle vytvořit, je závislý na jejím příjmu potravou. Používá se k profylaxi s cílem udržet si správnou hladinu tohoto vitaminu v těle nebo při léčbě hypovitaminózy, tj. nedostatku tohoto vitaminu zejména u dětí, starších osob, kuřáků a alkoholiků. Při hypovitaminóze dochází k poškození krevních kapilár na místě buněčné výstelky, k poškození zubního lůžka, krvácení dásní, špatné hojivosti ran nebo se nedostatek vitaminu C projevuje únavností, slabostí, bolestmi v kostech, povadlou kůží. Kyselina askorbová se podává její při zvýšené spotřebě v těle, jako jsou např. virová onemocnění, stres, chlad a těžká práce. Vitaminu C se užívá také v období po nemoci, operaci a v těhotenství. Používá se také jako doplňkové léčivo při otravách některými dusíkatými barvivy. Nepodáváme při přecitlivělost na vitamin C, při výskytu ledvinných kamenů, při podávání sulfonamidů je nezbytné poradit se s lékařem! Pozor na příjem vysokých dávek vitaminu C nad 1- 2 g denně může vést k dráždění sliznice žaludku a jícnu, provázené někdy průjmy, bolestmi hlavy, slabostí, nespavosí, dále ke zvýšenému okyselení moče a ke tvorbě ledvinných oxalátových kaménků, k úbytku vitaminu B12 v těle a ke zvýšení hladiny cholesterolu. U alergiků se ojediněle může objevit kopřivka.Doporučená denní perorální dávka je okolo 50 mg (25-75 mg) denně pro dospělé a dětí nad 10 let. Dětem vevěku 3-10 let se doporučuje dávka poloviční. Potřeba vitaminu C se však značně zvyšuje při infekčních nemocech. Terapeutické dávky jsou vyšší v rozmezí 100-1000 mg denně. Dávku vitaminu C v průběhu těhotenství a období kojení konzultujte slékařem! Při podání vyšších dávek se vitamin C v těle nehromadí, jeho přebytek se vyloučí močí. Nejvýznamnějším zdrojem vitamínu C jsou u nás šípky, nať petržele, černý rybíz, jahody, kapusta, křen, zelí, paprika, pomeranč, citrón. Vitamín C je v těle důležitý především pro: - činnost imunity - metabolismus vápníku - pojivové tkáně, kolagen - stěny cév - zubní dáseň - zpracování tuků - pevnou, hladkou kůži - silné vlasy - zrakovou ostrost - pozitivní náladu - zdravé nervy - koncentrační schopnosti - spánek - překonání stresu |
Vitamín E - tokoferol | 10,5 mg (88%*) | 2,1 mg (18%*) |
Vitamíny a minerály Vitamín E - tokoferol Vitamín E blahodárně působí na nervovou soustavu, na sexuální výkonnost. Je skvělým prostředkem na rozšiřování cév, navíc má močopudné (diuretické) účinky a je vhodný i na snižování krevního tlaku. Vitamin E je v tucích rozpustný vitamin. Chemicky ho tvoří skupina tokoferolů, v lécích se používá biologicky nejúčinnější alfa-tokoferol. Působí jako ochranná složka buněčných membrán. Používá se k prevenci a léčbě nedostatku vitaminu E v organismu, k prevenci vývojových poruch plodu, k doplnění zásoby vitaminu po operacích, při těžkých onemocněních, v rekonvalescenci a při větší zátěži. Jako doplňkové léčivo u neplodnosti, jako podůrný lék hormonální léčby menstruačního cyklu, při klimakterických obtížích, při svalové ochablosti, ve stomatologii ke zlepšení stavu dásní, k prevenci parodontózy, jako podpůrný prostředek při onemocnění kloubového aparátu, při nervových obtížích, při poruchách sliznic dýchacích a polykacích cest. Nepodáváme při přecitlivělosti na vitamin E, hrozí vysoké riziko uvolnění krevních sraženin, v prvních třech měsících těhotenství, u dětí do 3 let. Snášenlivost vitaminu E je dobrá, pouze při dlouhodobém užívání nebo při vysoké dávce mohou vzniknout zažívací obtíže, únava, slabost a bolesti hlavy. Podávání vysokých dávek vitaminu E může mít za následek zhoršenou poruchu srážlivosti krve, která je vyvolaná nedostatkem vitaminu K. Dávkování - minimální denní příjem se považuje 10-20 mg vitamínu E. Terapeuticky je však obvyklá denní dávka pro dospělé jedince vyšší 200-400 mg vitaminu E. U dětí je perorální dávka 5-10 mg denně, je však lépe podávání vitaminu E u dětí nad 3 let věku konzultovat s lékařem. Dávkování v těhotenství a v období kojení určuje lékař. Opatrnosti je třeba při podávání dětem mladším 12 let a u osob, které používají perorálně podávané přípravky proti krevní srážlivosti a u žen s dlouhodobým užíváním antikoncepčních přípravků. Při výskytu nežádoucích účinků se poraďte s lékařem!Při současném používání přípravků s vitaminy nebo s minerály je také nutná konzultace s lékařem! Zdrojem vitaminu E jsou například rostlinné oleje, ořechy, mandle, celozrnné produkty a listová zelenina(zelí, špenát). |
Vitamín B7 - Vitamin H - biotin | 0,1 mg (200%*) | 0,02 |
Vitamíny a minerály Vitamín B7 - Vitamin H - biotin Biotin v našem funguje jako přenašeč tzv. aktivní kyseliny uhličité. Slouží k látkové výměně tuků a bílkovin. Podílí se na metabolismu téměř všech buněk v našem těle. Účastní se při tvorbě mastných kyselin, které jsou součástí stěny každé buňky. Až časem byl zařazen do skupiny vitamínů.Trvalo to přibližně 40 let. Jde o bezbarvý ve vodě rozpustný vitamín který připívá k funkci některých enzymů. Vyskytuje se především v potravinách. Mezi zdroje bohaté na biotin patří játra, ledviny, vaječné žloutky, ale také sojové body, ořechy, špenát, houby čočka, ovoce, cereálie a chléb. Je esenciálním kofaktorem čtyř karboxyláz, které katalyzují důležité procesy v organizmu. Funkce biotinu: - účastní se glukogenogeneze a zásobování meziprodukty v citrátovém cyklu - podílí se na syntéze mastných kyselin - je zapojen do katabolismu leucinu a propionátu |
Vitamín K | 0,08 mg (100%*) | 0,0161 |
Vitamíny a minerály Vitamín K Vitamín K má význam pro krevní srážlivost. Jeho nedostatek vyvoláva krvácivé projevy. Vitamin K1 (fytomenadion) je vitamin rozpustný v tucích. Je nezbytný pro tvorbu faktorů, jež se podílejí na procesu srážení krve. Jeho nedostatek vede ke snížení krevní srážlivosti. Používá se při nedostatku vitaminu K vlivem jeho špatného vstřebávání z potravy nebo při nedostatečné výživě. Hlavní užití vitaminu K je při profylaxi nebo léčbě poruch krevní srážlivosti, u nemocných se špatným příjmem tuku, při zamezení odtoku žluče nebo při onemocnění jater. Lze ho použít jako protijedu u lidí, kteří byli předávkováni perorálně používanými protisrážlivými přípravky. Vitamin K se podává také při dlouhodobé terapii léků ze skupiny antibiotik, sulfonamidů, léků s obsahem kyseliny salicylové a jejích derivátů. Nepodáváme při přecitlivělosti na vitamin K, u těžších poruch funkce jater, u žloutenky. Vitamin K se podává také při dlouhodobé terapii léků ze skupiny antibiotik, sulfonamidů, léků s obsahem kyseliny salicylové a jejími deriváty. Nežádoucími účinky může být - pocení, objevení se kožní vyrážky, alergické kožní reakce, křeč svalstva průdušek, modrofialové zbarvení sliznice a kůže okrajových částí těla. Při užívání vitaminu K současně se sulfonamidya fenacitenem se zvyšuje riziko krvácivého účinku, u novorozenců riziko výskytu novorozenecké žloutenky.Denní potřeba vtamínu K je nízká, není přesně stanovena a odhaduje se na 30 mikrogramů/kg, u kojenců stačí 10 mikrogramů/kg k zábraně snížené hladiny protrombinu v krvi. V lehkých případech krvácení se podává vitamín K dospělým perorálně denně v dávce 5-15 mg, dětem mladším 1 roku 2-3 mg denně, dětem ve věku 1-6 let 3-5 mg denně, ve věku 6-15 let 5-10 mg denně. Maximální denní dávka by neměla být vyšší než 40 mg u dospělého jedince. Denní preventivní dávky vitaminu K užívaného spolu s jinými vitaminy v multivitaminových směsích jsou mnohem nižší. Podávání vitaminu K by mělo být konzultováno s lékařem! Fytomenadion prochází přes placentární bariéru z organismu matky do plodu. Vskytuje se především v zeleném ovoci a zelenině, protože je závislý na chlorofylu v rostlinách. Větší množství se vyskytuje ve špenátu, rajčatech, nebo v sojovém oleji, brokolici, kapustě, hlávkovém salátu, soji, hovězích játrech, zeleném čaji, vaječných žloutcích, ovsi, pšenici, chřestu, másle a v sýrech. |
Draslík | 3410 mg (171%*) | 682 mg (34%*) |
Vitamíny a minerály Draslík Draslík spolu se sodíkem patří mezi biogenní prvky a poměr jejich koncentrací v buněčných tekutinách je významným faktorem pro zdravý vývoj organizmu. Draslík udržuje napětí svalů, snižuje krevní tlak, je přirozeným diuretikem. Draslík je alkalický kov, patří k nejdůležitějším elektrolytům, je hlavním kationem obsaženým v nitrobuněčných tekutinách. Má nenahraditelný fyziologický význam při přenosu nervových signálů, kontrole svalové kontrakce udržování normálního krevního tlaku. Pomáhá snižovat krevní tlak, také může pomáhat v prevenci hypertenze, mozkových i srdečních příhod. Nedostatkem může být vyvolána svalová slabost a nauzea. K závažnému nedostatku může dojít u lidí užívajících silná diuretika: Nízká hladina může vést až k srdečnímu selhání. Zdrojem je čerstvá zelenina, ovoce (meruňky, brambory, pomeranče), maso drůbež, mléko, jogurty. Potřeba- Pro dospělé se doporučuje příjem 3500 mg draslíku denně. Dostatečná hladiny draslíku v krvi je důležitá např. u pacientů s „odvodňovací“ léčbou (diuretika). Nemá žádné nežádoucí efekty. Příznaky nedostatku draslíku zahrnují- svalovou slabost a únavu, psychickou podrážděnost, nauzeu, poruchy srdečního rytmu, problémy se svalovou kontrakcí a koordinací. Nízká hladina může vést až k srdečnímu selhání. Funkce: - hladiny draslíku a sodíku resp. jejich rovnováha má význam pro kontrolu nervových funkcí, svalových kontrakcí, stabilního krevního tlaku, pravidelný srdeční rytmus a přenos elektrochemických impulzů. - draslík se podílí na funkci enzymových systému a ovlivňuje funkci ledvin. - draslík jako elektrolyt se účastní utváření acido-basické rovnováhy v krvi a osmotické rovnováhy mezi tělesnými buňkami a okolní tekutinou. |
Fosfor | 1830 mg (261%*) | 366 mg (52%*) |
Vitamíny a minerály Fosfor Fosfor je obsažen v každé naší buňce. Patří k základním stavebním kamenům, ze kterých jsou sestaveny naše nukleové kyseliny – nositelé dědičné informace. Účastní se přeměny cukrů, tuků a bílkovin, přenosu energie. Fosfor je důležitou součástí struktury kostí, zubů a membrán. Tento minerál hraje významnou úlohu v několika biochemických reakcích. Hlavním zdrojem fosforu jsou maso a mléko, celozrnný chléb a cereálie. Neexistují žádné zprávy o toxických účincích fosforu. Pouze je-li spotřeba fosforu vyšší než příjem vápníku, může narušovat vstřebávání vápníku a jeho dostupnost. Vyskytuje se v potravinách jako je červené maso, drůbež, ryby, sýr (např. parmesan), vejce, obilí, ořechy, luštěniny, především hrách a čočka. Doporučené denní množství 800mg/den. Tolerovaná hranice příjmu je 4,0 g/den, nejvyšší úroveň příjmu bez pozorovaných nežádoucích příhod: 3,5 g/den. Rizikové skupiny- Vysoký příjem antacid s obsahem hliníku. Příznaky nedostatku se vyskytují zřídka. Pokud dojde k předávkování poznáme podle vysoké koncentrace fosfátu a ty mohou vést ke snížené hladině vápníku. Funkce: - nepostradatelnou složkou mineralizace kostí - obsažen v hydroxyapatitu, který dodává kostem pevnost - nejdůležitější zdroj energie pro buňku (adenosin-trifosfát, ATP) - základním prvkem tuků ve stavbě buněčných membrán (fosfolipidy) - důležitá úloha při udržování acidobazické rovnováhy - fosforylační aktivace mnoha katalytických proteinů - regulace homeostázy fosfátů prostřednictvím hormonů |
Hořčík | 540 mg (144%*) | 108 mg (29%*) |
Vitamíny a minerály Hořčík Hořčík je důležitý pro správnou činnost svalů a nervů, , ale i pro uvolňování energie z glukózy a pro správnou stavbu kostí. Udržuje v dobrém stavu oběhový systém a je prevencí infarktu.Mírní deprese a přispívá ke zdravým zubům. Tento minerál je nepostradatelný pro řadu tělesných funkcí, včetně přenosu nervových impulsů, tvorby zubů a kostí a svalových stahů. Hořčík je nezbytný pro velký počet biochemických reakcí v rámci metabolismu. Aktivuje více než 300 enzymů, je důležitý pro tvorbu energie, stabilizuje buněčné membrány, je velmi důležitý jako faktor přenosu vedení, působí proti poruchám srdečního rytmu. Důležitý ve sportu jako ochranný prostředek. Lidské tělo obsahuje 25 g. Nejbohatší na hořčík je kostra, mozek, srdeční sval, játra a ledviny, dále je v ořechách, banánech, rýži, obilninách a listové zelenině. Jeho nedostatek může vést neuromuskulární dysfunkci.Doporučená dávka je 300-maximálně 350 mg/den. Nesmí být podáván při porušené funkci ledvin a pomalém chodu srdce. Následky nedostatku hořčíku- bolesti hlavy, poruchy spánku, podrážděnost, svalové křeče, nedostatek vápníku, premenstruální syndrom, deprese, obtíže se soustředěním, zvýšený krevní tlak, průjem a zácpa. Pozor na rizikové skupiny, kterými je těhotenství, kojení, velké sportovní výkony, postižení střev, antikoncepce, vysoký příjem vápníku, bílkovin, mentální anorexie a cukrovka. |
Mangan | 3 mg (150%*) | 0,60 |
Vitamíny a minerály Mangan Dlouhodobý nedostatek manganu v potravě vede především k problémům v cévním systému, protože dochází k nežádoucím změnám v metabolizmu cholesterolu a jeho zvýšenému ukládání na cévní stěnu. Tento stopový prvek je důležitý pro využití různých vitaminů, např. vitaminu C. Též je nutný pro tvorbu bílkovin, cukrů, tuků a cholesterolu a metabolické procesy v kostech a nervové tkáni. Mangan je obsažen v zelenině, celozrnných výrobcích, ovoci, hřebíčku a zázvoru, kávě a chaluhách. Hrubý nedostatek nebyl popsán, ale z deficitů na metabolických jednotkách je zřejmé, že minerál je důležitý pro udržení integrity kůže a kostí, menstruační cyklu a metabolismus cholesterolu. |
Měď | 1,25 mg (125%*) | 0,25 |
Vitamíny a minerály Měď Měď je důležitá pro metabolizmus sacharidů v organizmu, ovlivňuje vytváření kostní hmoty a krvetvorbu, ovlivňuje i fungování nervového systému. Je nutná pro tvorbu krevního barviva hemoglobinu a jako součást mnoha reakcí, směřujících k uvolňování energie. Je nepostradatelná , v těle je obsaženo 50-120 mg. Nedostatek vede k poruše metabolismu a růstu. Je obsažena v zelí, lískových ořechách, semínkách, mořských živočiších, játrech a mase. Je to látka, která likviduje peroxidové ionty. Potřeba je 2,0 mg/den. Pozor při větším množství, hrozí předávkování (otrava mědí). Nedostatky se projevují zvýšenou náchylností k infekčním nemocem, poruchami růstu a poruchami kožní pigmentace. Předávkování hrozí také v případě pijete-li vody s vysokým obsahem mědi. Rizikové skupiny: - léky: antacida - špatná výživa - poruchy vstřebávání živin (vysoký věk, chronický průjem, Crohnova nemoc) - porucha funkce ledvin - popáleniny - zvýšený příjem zinku a železa |
Molybden | 5,7 mcg (11%*) | 1,14 mcg (2%*) |
Vitamíny a minerály Molybden Významnou roli hraje molybden pro prevenci zubního kazu a jeho přítomnost zvyšuje tvrdost zubní skloviny.Nedostatek molybdenu může vést k anémii, zvýšené kazivosti zubů a zhoršení ochrany proti infekci močového měchýře. |
Selen | 0,05 mg (83%*) | 0,0109 | |
Vápník | 1085 mg (136%*) | 217 mg (27%*) |
Vitamíny a minerály Vápník Vápník patří mezi biogenní prvky, které jsou nezbytné pro všechny živé organismy. V tělech obratlovců je základní součástí kostí a zubů, nachází se ale i ve svalech, krvi a dalších tělesných tkáních. Jeden z nejznámějších a nejužívanějších minerálů 2% celkové hmotnosti těla.. V moderní stravě (s výjimkou některých mléčných produktů) jej bývá nedostatek.Vápník je základní součástí kostí a zubů, kterým pomáhá zajišťovat pevnost a tvar. Relativně malé množství je obsaženo v krevní plasmě, kde asistuje při přestupu živin buněčnými membránami. Je také nezbytný pro správnou krevní srážlivost, hojení ran a činnost svalů. Dostatečný a dlouhodobý příjem dobře využitelné formy vápníku je důležitou prevencí v boji proti osteoporóze. Nelezneme jej v mléčných výrobcích, zelenině a ovoci. Dávkování 800 mg/den. Nesmí být podáván při snížené funkci ledvin, zvýšené hladině vápníku, předávkováním vitaminu D. Nedostatek vápníku se projevuje únavou, poruchou srážení krve a podrážděností. Vysoké dávky mohou vést k předávkování zácpa nebo průjem. Rizikové skupiny: - děti, dospívající, starší lidé (snížené vstřebávání vápníku) - těhotenství, kojení - užívání léků (projímadla, tetracykliny, antacida) - vysoký příjem fosforu (limonády, omáčky) a živočišných bílkovin (dochází k okyselení vnitřního prostředí a vápník je tělem používán k neutralizaci kyselosti), volné mastné kyseliny (tvorba rozpustných komplexů s vápníkem), čaj, špenát, rebarbora - menopauza - akutní zánět slinivky břišní - porucha vstřebávání (Crohnova nemoc) - nedostatek vitaminu D (zejména starší lidé) |
Zinek | 11,5 mg (115%*) | 2,3 mg (23%*) |
Vitamíny a minerály Zinek Přítomnost zinku v organizmu je nezbytnou podmínkou pro správné fungování řady enzymatických systémů – nejvýznamnější je patrně inzulínový. Přítomnost zinku v potravě je důležitá nejen v době růstu organizmu. Je důležitý pro růst svalů, buňek a podporuje kvalitu mužského spermatu. Zinek je účinný na ekzémy, padání vlasů, akné, lupénku. Podporuje imunitu a hojení kůže. Kpředávkování zinkem dochází jen vyjímečně, doporučená denní dávka je 15mg. Při nadbytku zinku se projeví nevolnost, kovová pachuť, škrundání v břiše, zvracení. Zdrojem zinku jsou játra, potraviny s vysokým obsahem bílkovin, ryby, sýr, celozrnné výrobky a ústřice. Jen pro zajímvost je možné podotknout, že v lidském těle se nachází 2-3 g. Při nedostateku zinku dochází ke ztátě vlasů, depresím, zvýšené náchylnosti k nemocem, chronické únavě, nechuti kjídlu a porušení hojení kožních defektů. Nesmíme jej podávat při akutním selhání nebo závažném poškození ledvin. Zvýšená potřeba zinku je v těhotenství, při kojení, po pooperačním období, při stresu, velkých sportovních výkonech, onemocnění ledvin a jater. |
Železo | 31,5 mg (225%*) | 6,3 mg (45%*) |
Vitamíny a minerály Železo Železo je nejdůležitější složkou krevního barviva hemoglobinu, obsaženého v červených krvinkách a sloužícího přenosu kyslíku do všech orgánů. Významným zdrojem železa jsou maso, játra, vaječný žloutek a celozrnné výrobky. Nedostatek železa může způsobit anemii a snížit fyzickou zdatnost nebo odolnost vůči infekcím. Je důležitým prvkem při tvorbě červených krvinek, hemoglobinu. K jeho větší ztrátě u žen dochází v období menstruace. Lze jeho dostatkem zabránit vzniku anémie, nedostatku červených krvinek, chudokrevnosti. Jeho vyšší spotřeba je zejména u sportů vytrvalostního charakteru. Vlidském těle je 3-5 g železa. Doporučené dávkování je 14 mg/den. Pro dvou leté dítě je smrtící dávka 200 – 250 mg/kg tělesné hmotnosti zdraví dospělí bez nežádoucích vedlejších projevů: 25 – 75 mg/den biologickou dostupnost železa zvyšuje vitamin C nesmí se podávat při hemochromatóze a talasemii. Nedostatek železa se projevuje- nevolností, zácpou, ztrátou chuti k jídlu, únavou, zvýšenou vnímavostí k infekcím, v případě těhotenství hrozí riziko předčasného porodu. Rizikové skupiny: - chudokrevnost z nedostatku železa je celosvětově nejčastějším deficitem stopového prvku (zejména v rozvojových zemích v důsledku nedostatku potravin bohatých na bílkoviny) - těhotenství (dvojnásobný požadavek), kojení - fáze růstu - velký sportovní výkon - silné menstruační krvácení - krvácení do zažívacího traktu - léky, zejména antacida, tetracyklin, nesteroidní antirevmatika - speciální strava, např. vegetariánství - interakce se složkami potravin (např. solemi kyseliny šťavelové) - poruchy vstřebávání živin zažívacím traktem |
Jodidy | 770 mg | 154 mg | |
Chrom pikolinát | 0,08 mg (200%*) | 0,0155 | |
Vitamín B12 | 0,00075 mg |
ve 100 g | v 1 dávce 20 g | ||
---|---|---|---|
L-Glycin | 1500 mg | 300 mg |
Aminokyselinové spektrum L-Glycin Aminokyselina - slouží k syntéze jiných aminokyselin, součástí hemoglobinu a cytochromů (enzymů důležitých ke tvorbě energie), má uklidňující efekt, vzniká z něj glukagon, který stimuluje tvorbu glykogenu, jedna ze složek při tvorbě kreatinu. |
L-Hydroxylysin | 6250 mg | 1250 mg | |
L-Prolin | 10000 mg | 2000 mg |
Aminokyselinové spektrum L-Prolin Aminokyselina - hlavní úloha při tvorbě pojivové tkáně a stavbě srdečního svalu, hlavní součást kolagenu. |
L-Lysin | 5000 mg | 1000 mg |
Aminokyselinové spektrum L-Lysin Aminokyselina - nízké hladiny brzdí syntézu bílkovin ve svalech a pojivových tkáních, působí proti virům, potřebný k tvorbě karnitinu, stimuluje tvorbu kolagenu, chrupavek a pojiv. |
Počet dávek v balení | 25 |
Udává počet jednotlivých dávek výrobku v balení. |
---|---|---|
Celková hmotnost včetně obalu | 550 g |
Udává celkovou hmotnost výrobku včetně jeho obalu. |
Hromadné balení | 1 ks |
Udává počet kusů (kartonové množství) výrobku v hromadném balení (v kartonu) |
Sazba DPH | 12 % |
Vital formula shake černý rybíz 500g | 123 Kč / 100 g |
---|
437 | Kč |
678 | Kč |
Ke zboží Vital formula shake černý rybíz 500g nebyla otevřena žádná diskuze,otázka ani odpověď. Buďte první.
Napište dotaz k produktu, hodnocení nebo recenzi.
Změna popisu a složení zboží, fotografií a cen vyhrazena. Etiketa výrobku a jeho balení se může lišit od zobrazené verze v závislosti na aktuálním balení od výrobce